TIEDOTE KOSKIEN YRITYSTEN RAHOITUSTA KORONA EPIDEMIAN VUOKSI

Korona epidemian vuoksi tehdyt poikkeusolot, rajoitukset, ohjeistukset, tukitoimenpiteet, jne. ovat muuttuneet lähes päivittäin,  joten on ymmärrettävää, että tilanne voi meistä kaikista tuntua sekavalta – varsinkin kun teillä yrittäjillä riittää enemmän kuin tarpeeksi mietittävää teidän omassa liiketoiminnassa. Tämän vuoksi olen yrittänyt kasata teille alla olevaa pakettia, jotta pääsisitte vähän kärryille.
JOS ETTE OLE AIEMMIN HAKENEET ITSE ELY:N TAI MAASEUTURAHASTON TUKIA, NIIN OLKAA ENSIN MINUUN YHTEYDESSÄ: mika.rinne@pello.fi  -> Jättäkää yhteystietonne, niin mie olen teihin yhteydessä.


KYSYKÄÄ ENSIN ITSELTÄNNE SEURAAVAT KYSYMYKSET:

* Onko Korona epidemia vaikuttanut liiketoimintaasi?
(Tähän ei lasketa normaalit sesonkivaihtelut yrityksesi toiminnassa / toimialalla)
* Toimit MUULLA toimialalla kuin maa-, metsä- ja kalatalous sekä maataloustuotteiden jalostus?
* Onko liiketoimintasi ollut kannattavaa ennen koronaepidemiaa?
* Sinulla EI OLE maksuhäiriömerkintöjä viimeisen vuoden aikana?
* Olet Suomen kansalainen, yrityksesi on rekisteröity Suomeen ja sinulla on pankkitunnukset / mahdollisuus sähköiseen tunnistautumiseen?
* Olet tietoinen yrityksellesi myönnetystä De minimis tuen määrästä, ja että se on yhteensä alle 200 tuhatta euroa kuluvan, ja sitä edeltäneen kahden edellisen verovuoden aikana?

JOS VASTAAT KAIKKEEN KYLLÄ, NIIN LUE TÄSTÄ LISÄÄ:

Kaikille yritysmuodoille ja yrityksen koosta riippumatta ohjeistus on neuvotella ensin pankin / rahoituslaitosten kanssa mahdollisista lyhennysvapaista, vuokran antajien kanssa joustoista, verottajan, vakuuttajan, työ- ja yrittäjäeläketurvaajien ym. kanssa joustoista jne. Tosin nämä joustot ja vapaat pitää tietysti joskus maksaa takaisin.

Yksinyrittäjille ja freelancereille on jo päätetty oikeus työttömyysturvaan 3 kk:n ajaksi ilman yritystoiminnan lopettamista, ja tätä oikeutta ollaan valmistelemassa koskemaan kaikkia yrittäjiä.  Huomioitavaa on, että myös tässä poikkeustilanteessa työttömyyskorvaus on vastikkeellista, eli teidän on oltava valmiita vastaanottamaan teille mahdollisesti tulevia työtarjouksia. Jos aiot hakea yrittäjän työttömyyskorvausta, niin aloita työnhakusi osoitteessa www.te-palvelut.fi -> Oma asiointi. Oma henkilökohtainen, epävirallinen neuvoni on, että kirjoita omaan työllistymissuunnitelmaasi, että työllistymisesi perustuu työllistymiseen omaan yritystoimintaan. Mutta ole yhteydessä te-toimistoon / te-palveluihin, jos olet epävarma.

 • YKSINYRITTÄJÄT JA FREELANCERIT (Ei työntekijöita):
  * TEM ja Kuntaliitto ovat aloittaneet valmistelun yksinyrittäjien avustuksesta ja tuesta, mikä jaetaan kuntien kautta niiden yrityspalvelun / elinkeinoyhtiön valmistelun jälkeen. Määräraha on valtakunnallisesti 100 miljoonaa, mutta kuntakohtaisia määrärahoja, myöntämisperusteita, hakumenettelyä, hakuaikaa tms. ei ole vielä julkistettu. Lisää tietoa tästä tulee todennäköisesti tiistaina 31.3. tai viimeistään ensi viikon aikana.
 • YRITYKSET YHTIÖMUODOSTA RIIPPUMATTA (Yrittäjä + 1-5 työntekijä)
  * ELY –keskuksen Korona tuki
  * Haku avautuu tiistaina 31.3.2020
  * Rahoitusmuotoja kolme:
  1. Tilanne analyysin tekeminen ( max. 10 t. euroa)
  2. Kehittämistoimenpiteet (max. 100 t. euroa)
  3. Yrityksen Kehittämispalvelut (KEHPA),
  Konsultointipalveluissa yrittäjän omavastuu 30 euroa + alv

TUTUSTU LISÄÄ RAHOITUSVAIHTOEHTOIHIN ELYN SIVUILLA:
http://www.ely-keskus.fi/web/ely/poikkeusrahoitus

Kirjautuminen aluehallinnon asiointipalveluun tapahtuu Suomi.fi-palvelun avulla. Suomi.fi-tunnistautumisessa yrityksen edustaja tunnistautuu henkilökohtaisella pankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai VRK-kansalaisvarmenteella. Hyväksymällä käyttöehdot pääsee itse asiointipalveluun.

Kirjautumisen yhteydessä haetaan henkilölle löytyvät asiointivaltuudet yritystietojärjestelmästä (YTJ) ja kaupparekisteristä sekä valtuutukset Suomi.fi-palvelusta. Asiointipalvelun Omat tiedot -sivulla on näkyvissä ne yritykset/yhteisöt, joissa henkilöllä on asiointivaltuuksia. Hakemuksen tekeminen onnistuu, mikäli yrityksen nimenkirjoitussääntö mahdollistaa yksin edustamisen. Hakemuksen täyttämiseen ja lähettämiseen tarvitaan edustettavaan yritykseen/yhteisöön jokin seuraavista rooleista: nimenkirjoitusoikeus, elinkeinonharjoittaja, vastuunalainen yhtiömies, toimitusjohtaja / toimitusjohtajan sijainen tai yritysrahoituksen hakeminen -valtuus.

Mikäli yrityksen kaupparekisteritiedoissa on puutteita tai korjattavaa, ne voi korjata olemalla yhteydessä Patentti- ja rekisterihallitukseen:
Patentti- ja rekisterihallitus

Yrityksen/yhteisön puolesta edustamiseen tarvittavat valtuutukset hoidetaan Suomi.fi-valtuudet-palvelussa:
Suomi.fi-valtuudet.

Avustuksen hakeminen edellyttää, että avustuksen hakijalla on Y-tunnus. Avustusta ei voi hakea perustettavan yhtiön lukuun.

Tutustu hakuohjeisiin ennen kuin aloitat hakemuksen täyttämisen! Hakuohjeet löytyvät ELY-keskusten verkkosivuilta, kun haku avautuu.

Sähköisen asioinnin linkki avautuu 31.3.2020.

YRITYKSET (Yrittäjä + 6 työntekijää ja enemmän) Huom. EI TMI YRITTÄJÄT
* Business Finland
* Haku on avoinna
* Rahoitusmuotoja kaksi:
1. Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin
2. Kehittämisrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin.

TUTUSTU LISÄÄ RAHOITUSVAIHTOEHTOIHIN BUSINESS FINLANDIN SIVUILLA SIVUILLA:
https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/koronavirus/

Asiointi vaatii rekisteröitymisen Business Finlandin asiointipalveluun.

EDELLÄ MAINITTUJEN RAHOITUSPALVELUIDEN LISÄKSI YRITYKSILLE ON TARJOLLA LUKUISIA MUITA AUTTAVIA TAHOJA TE-PALVELUIDEN, FINNVERAN, YM. KAUTTA, MUTTA NIIDEN OSALTA NEUVON TEITÄ TÄSSÄ HEKTISESSÄ VAIHEESSA KÄÄNTYMÄÄN KUNKIN VIRANOMAISEN / TAHON PUOLEEN.
JOTAIN VARMASTI UNOHTUIKIN MAINITA, MUTTA OLKAA YHTEYDESSÄ SÄHKÖPOSTITSE , NIIN SELVITÄN ASIOITA SITTEN LISÄÄ…

PELLO RULES – MYÖS KORONAN JÄLKEEN!