Yleinen kustannustuki – haun toinen kierros avautunut

Yleisen kustannustuen toinen hakukierros on avoinna 21.12.2020 – 26.2.2021 klo 16.15

Kenelle?

Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi korona-pandemiasta johtuen ja joilla on tukikauteen kohdistuvia palkka- ja muita kuluja. Tuen tavoitteena on yritysten toiminnan jatkuvuuden tukeminen vaikeassa tilanteessa järjestämällä yrityksille lisäaikaa toiminnan ja kustannusten sopeuttamiseen.

Yritysten lisäksi kustannustukea voivat hakea liiketoimintaa harjoittavat yhdistykset ja säätiöt.

Millä ehdoin?

Yrityksen toimialan tulee kuulua tuen piiriin tai jos päätoimiala ei ole mainittu valtioneuvoston asetuksessa, yrityksen tulee esittää liikevaihdon laskulle erityisen painavat syyt.

Yrityksen tukikauden liikevaihto on pudonnut yli 30 % vertailukauteen (1.6.2019-31.10.2019) nähden.

Yrityksellä on tukikauteen (1.6.-31.10.2020) kohdistuvia palkkakuluja ja/tai joustamattomia kuluja ja menetyksiä, joita on vaikea sopeuttaa. Kulujen tulee olla lopullisia.

Paljonko?

Lain mukaan yritykselle myönnettävän kustannustuen tulee olla vähintään 2000 euroa, jotta se maksetaan. Tuen maksimimäärä on 500 000 euroa per yritys.

Tuki perustuu tietoihin yrityksen vertailukauden liikevaihdosta ja tukikauden liikevaihdosta, yrityksen ilmoittamista tukikauden joustamattomista kuluista ja menetyksistä ja palkkakuluista. Valtionkonttori saa lähtökohtaisesti Verohallinnolta tiedot yrityksen liikevaihdosta.

Kustannustuen määrä on säädetty lailla. Yrityksen tukikauden liikevaihtoa verrataan yrityksen vertailukauden liikevaihtoon. Laskelman osoittamasta liikevaihdon alenemasta vähennetään ensin yrityksen omavastuuna 0,3 (liikevaihdon lasku 30 prosentilla). Saadulla luvulla kerrotaan yrityksen ilmoittamat tukikauden joustamattomat kulut ja menetykset sekä tukikauden palkkakulut. Laskelman osoittamasta määrästä vähennetään yrityksen saamat koronapandemiaan liittyvät vakuutuskorvaukset.


Pähkinänkuoressa:

Yleinen kustannustuki haetaan valtionkonttorilta, ja sitä voi hakea ainoastaan sähköisesti (pankkitunnuksilla kirjautumalla) täällä.

Sivuilta löytyy myös laskuri, jolla voi kokeilla yrityksen oikeuden tukeen.

Yksinkertaisesti selitettynä tuki määräytyy siten, että yrityksen vuoden 2020 kesä-lokakuun (5 kk) liikevaihtoa verrataan vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan.

Valtionkonttorilla on jo valmiina verottajalta saadut tiedot yrityksen liikevaihdosta (verollisesta myynnistä) kyseisiltä aikajaksoilta, joten liitteitä / tuloslaskemia ei välttämättä tarvita.

Tietojen perusteella määritellään, onko yrityksen liikevaihto tippunut vaaditut 30 %. Jos on, tukea voi hakea.

Tämän jälkeen katsotaan menot, eli palkkamenot ja sopeutumattomat kulut: Lista sopeutumattomista kuluista.

Linkin takaa löytyy myös vastauksia moneen kysymykseen kustannustuen hakemisesta. Kannattaa tutustua!

 

Jos hakeminen tuntuu yksin mahdottomalta, laita viestiä niin varataan aika ja tehdään hakemus yhdessä. Voimme tehdä sen myös etänä esimerkiksi Google Meetin avulla.