KALANKÄSITTELYKOULUTUS KALASATAMA, SIRKKAKOSKI

Kalankäsittely- ja hygieniakoulutus

Aika:                   11- 12.5 ja 18- 19.5

Paikka:               Miekojärvi, Sirkkakosken kalasatamahalli

Kouluttaja:       Ari Eklund p.041 4448781 sposti: arialf57@gmail.com.

Toteuttaja:      Pellon Kehitys Oy

Koulutus järjestetään sekä työkokemusta jo omaaville että aloitteleville kalan käsittelijöille.

Koulutus on kaikille avoin ja maksuton.

 

Käsiteltävien kalojen määrän varaamiseksi ilmoita osallistumisestasi  8.5. mennessä

kalastaja: Jukka Sirkkalalle  s-postitse: jukka_sirkkala@msn.com tai

kouluttaja:  Ari Eklundille p.041 4448781 sposti: arialf57@gmail.com.

 

Lauantaina 19.5. klo 16 – 18 on mahdollisuus suorittaa hygeniapassi. Ennakkoilmoittautuminen kokeeseen Ari Eklundille p.041 4448781 sposti: arialf57@gmail.com, jolta jolta saat materiaalin. Koemaksu  20 €/hlö.

 

Koulutuksen jälkeen osallistujat

  • Tuntevat elintarvikehygienian ja kylmäketjun merkityksen ja osaavat toimia sen mukaisesti
  • Tuntevat kalankäsittely prosessin, yhtäläiset työtavat ja ergonomian eri kalalajien verestämisessä, perkaamisessa, suomustamisessa, fileoinnissa ja pakkaamisessa
  • Tuntevat Miekojärven kalasatamassa käytettävät koneet, osaavat käyttää ja puhdistaa niitä puhdistusohjelman mukaisesti turvallisesti ja tehdä koneiden käyttöhuollon.

–     Osaavat perusteet  valmistaa kalafileitä

  • Uusien tuotteiden pannuahvenen ja jauhetun kalamassan työvaiheiden opettelu.

 

Koulutuksen tavoitteena on parantaa Miekojärven Sirkkakosken kalasatamassa tuotetun kalan ja kalatuotteiden laatua, saada tuotteille lisäarvoa ja siten parantaa kaupallisen kalastuksen kannattavuutta. Sekä saada alueelle uusia kalastajia ja  resussihenkilöitä eri kalasesonkeihin.

 

Koulutuksen sisältö:

 

Koulutus jakautuu neljälle päivälle: perjantai – lauantai 11.-12.5. ja 18.-19.5.2018, yhteensä 32 tuntia.

 

Koulutus tapahtuu käytännön tekemisen kautta siten, että kaikki koulutettavat pääsevät itse tekemään kaikkia työvaiheita. Esim. hygienia- ja ergonomiakoulutus sekä omavalvontasuunnitelman soveltaminen/ kirjaaminen kuuluvat kaikkiin työvaiheisiin.

 

Koulutuksessa käytetään kalastajien omia kaloja. Kalojen ja niistä tehtyjen tuotteiden omistusoikeus säilyy ko. kalastajilla.

 

Perjantai, 11.5.2018

klo. 10- 12

            Päivän Extra:

Koillis-Lapin Tuotevälitys Oy / Juhani Suominen  Kltv.fi

esittely/myyntitilaisuus : laitoshyväksytyn tilan sopivat työ – ja turvallisuusvaatteet, jalkineet,veitset, essut ynm

klo. 12 – 20

  • Kylmäketjun säilyttäminen, työtasojen ja -välineiden puhdistus, työturvallisuus kosteissa ja liukkaissa tiloissa, elintarviketilojen siivous työskentelyn jälkeen
  • Eri kalalajien alkukäsittely: perkaaminen, suomustaminen (käsikäyttöinen ja kuorimakonetyyppinen suomustuskone), kalan säilyttäminen kylmiössä, perkuujätteen käsittely/ säilyttäminen

 

Lauantai, 12.5.2018

klo. 10 -18

  • Kuhan, hauen ja ahvenen filerointi: erilaiset veitset, paineilmaveitsen käyttö, nahoituskoneen käyttö
  • Kalojen ja fileiden pakkaaminen: kammiopakkauskoneen käyttö, eri pakkauskoot.

 

Perjantai, 18.5.2018

klo. 10 -15

  • Pannuahvenen ja jauhetun kalamassan valmistus, eri työvaiheet

Koneiden puhdistaminen käytön jälkeen , kausi/ vuosihuoltaminen

Päivän extra

15-16 

Pellon Serviisi , Pirjo Kallo

kalasataman siivoussuunnitelman toteuttaminen menetelmät ja aineet

16- 18 omavalvonnan toteuttaminen ja kirjaaminen

 

Lauantia, 19.5.2018

klo. 10- 16

kalamassan tekeminen, massan pakkaaminen ja säilytys/ myyntipakkaukset

Kalasataman pikapakastimen käyttön eri mahdollisuudet, pakastetun kalan säilytys

myytävän kalan kuljetus/ kuljetuslaatikot, logistiikka

klo. 16-18

Päivän extra

Mahdollisuus suorittaa hygeniapassi. Ennakkoilmoittautuminen Ari Eklundille jolta tulee

materiaali . kustannus 20 €/hlö.

 

Kouluttaja Ari Eklund on toiminut kalatalouspuolen opettajana n.30 v. Opetustyötä on mm. Inarilla ja Simossa ja tällä hetkellä hän on opettajana koulutuskeskus Salpauksessa.

Tervetuloa!

Timo Sirkkala, Pellon Kehitys Oy

www.pellonkehitys.fi

puh. 0400379712,  timo@pellonkehitys.fi